Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ariana woont 9 jaar in Nederland, maar weet niet of ze mag blijven

Sommige kinderen wonen al heel lang in Nederland, maar weten nog steeds niet of ze mogen blijven. Het gaat om honderden kinderen die als vluchteling naar Nederland kwamen en nu al jaren hier naar school gaan, hier vrienden hebben en zich hier thuis voelen.

Dat geldt ook voor de 12-jarige Ariana en haar familie. Ze zijn gevlucht uit Oezbekistan en wonen nu bijna negen jaar in een asielzoekerscentrum in Nederland. Maar het is nog altijd onzeker of ze hier een toekomst hebben.

Het geeft je stress, je weet niet wat er gaat gebeuren. Straks hebben we negen jaar gewacht voor niks.

Ariana

Kinderrechtenorganisatie Defence For Children maakt zich zorgen en wil dat er een oplossing komt voor deze kinderen. De regering moet volgens de organisatie ervoor zorgen dat gezinnen sneller duidelijkheid krijgen.

Staatssecretaris

We hebben de staatssecretaris die in de regering over vluchtelingen en asielzoekers gaat om een reactie gevraagd. Hij laat weten dat hij niets voor de kinderen kan doen, omdat ze volgens afspraken van de regering het land uit moeten.

Als vluchtelingen in Nederland komen, moet er gekeken worden of ze mogen blijven. Soms mag dat. Dan krijgen ze een verblijfsvergunning. Maar soms mag het niet. Dan zegt de Nederlandse regering dat het in hun eigen land veilig genoeg is, en moeten ze terug.

Alleen het duurt vaak erg lang voordat die beslissing wordt gemaakt. Soms horen kinderen pas na meer dan 5 jaar dat ze niet mogen blijven, terwijl ze dan al helemaal gehecht zijn aan Nederland.