Poetin geeft toespraak: 'Het Westen begon de oorlog'

Poetin geeft toespraak: 'Het Westen begon de oorlog'

Vandaag hield de Russische president Poetin een toespraak. Dat doet hij ieder jaar op deze dag. Aan het begin van de speech zei Poetin dat dit een heel moeilijke tijd is met veel veranderingen.

Schuld van Westen

Poetin noemt de oorlog een militaire operatie. Hij zegt dat Rusland er alles aan doet "om dit probleem vreedzaam op te lossen." Ook benadrukte hij dat de oorlog in Oekraïne de schuld is van westerse landen.

We hebben geduldig onderhandeld over een oplossing. Maar achter onze rug om ging het heel anders. Het Westen speelde met levens. Zij zijn de oorlog begonnen. Wij gebruiken geweld om die te stoppen.
president Vladimir Poetin

De toespraak van Poetin duurde bijna twee uur en is door miljoenen mensen in Rusland bekeken. Hij heeft meerdere keren gezegd dat de oorlog de schuld is van het Westen. En zegt dat Rusland er alles aan doet om ervoor te zorgen dat het weer vrede wordt.

Deskundigen denken dat de oorlog in Oekraïne nog lang kan duren. Dat komt ook omdat Oekraïne steeds meer tanks en raketten krijgt van andere landen.

De Amerikaanse president Biden heeft gereageerd op de toespraak van Poetin. Hij zegt dat Oekraïne sterk is en dat de Verenigde Staten en Europese landen Oekraïne blijven steunen.