Geen oorlog in de ruimte: Hier werken landen wel samen met Rusland

Geen oorlog in de ruimte: Daar werken landen wel samen met Rusland

Na een mislukte raketlancering, zijn er nu nieuwe astronauten onderweg naar het internationale ruimtestation ISS. Het gaat om twee Amerikanen, een astronaut uit de Verenigde Arabische Emiraten en eentje uit Rusland.

De vier gaan in de ruimte allerlei onderzoeken doen en moeten veel samenwerken. Dat is best bijzonder. Want op aarde werken Amerikanen steeds minder vaak samen met Rusland.

Oorlog

Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn de Amerikanen boos op Rusland. Ze steunen Oekraïne en willen zo min mogelijk te maken hebben met Rusland. Behalve in de ruimte dus, in het ISS.

Volgens deskundigen wordt in het ISS niet over de oorlog gepraat. Dat is een soort regel, omdat ze niet willen dat de astronauten ruzie krijgen met elkaar.

Op dit moment wonen er al 7 astronauten in ISS. Ze komen uit de Verenigde Staten, Japan en Rusland. Nu komen daar dus nog twee Amerikanen, een Rus en een astronaut uit de Verenigde Arabische Emiraten bij.

Lek

De nieuwe astronauten blijven een half jaar in de ruimte. Ze wisselen vier andere astronauten af, die deze maand terug naar aarde komen. De andere drie astronauten die nu al in ISS zijn, moeten nog tot september blijven omdat hun raket lek was. Wij maakten daar eerder deze video over:

Astronauten die vastzitten in de ruimte kunnen weer terug naar aarde