Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Landen maken afspraken om oceanen te beschermen

Er werd al jaren over gepraat, maar nu zijn landen het eindelijk eens: oceanen moeten beschermd worden.

Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Sommige stukjes zee horen bij een bepaald land, maar het grootste gedeelte van al het water is van niemand. Leiders van 180 landen hebben nu afgesproken dat ze die oceanen samen gaan beschermen.

Waarom is dat nodig?

Oceanen hebben veel last van mensen en de schadelijke stoffen die we uitstoten. Daardoor warmt het water op en verzuurt het. Ook gooien we veel troep in de oceaan.

Afval in de Grote Oceaan, tijdens een schoonmaakactie door het Nederlandse bedrijf The Ocean Cleanup
AFP

Oceanen zijn erg belangrijk. Ze kunnen schadelijke stoffen opnemen, waardoor de aarde minder snel opwarmt. Ook zorgen oceanen voor eten voor miljarden mensen.

Er leven natuurlijk ook veel dieren in oceanen. Piepkleine planktondiertjes, maar ook de blauwe vinvis. Dat is het grootste dier op aarde.

still

De aarde bestaat voornamelijk uit water. Sommige stukjes oceaan horen bij een bepaald land, maar het grootste gedeelte is van niemand.

Nu wordt maar één procent hiervan beschermd. Over zeven jaar moet dat dertig procent zijn.

De landen hebben daarom dus afspraken gemaakt over hoe de oceaan beschermd kan worden. Zo komen er bijvoorbeeld regels over hoeveel er gevist mag worden, en over waar schepen mogen varen. Deskundigen zijn daar blij mee.

Dit is een enorme overwinning voor de miljarden mensen die gezonde oceanen nodig hebben. En voor diersoorten die in de oceanen leven.

Arlo Hemphill, Greenpeace