Pesten, buitensluiten en discriminatie bij NOS Sport

Jarenlang hebben medewerkers van de sport-afdeling van de NOS zich onveilig gevoeld tijdens het werk. Ze werden bijvoorbeeld gepest, buitengesloten en gediscrimineerd. Dat blijkt uit een eigen onderzoek. Ook de Volkskrant sprak met (oud-) medewerkers die hiermee te maken hadden.

Bijna honderd medewerkers hebben nare ervaringen gemeld. Een groot deel van de slachtoffers is vrouw. Als zij aan het werk waren, werden er volgens de krant grappen gemaakt over seksuele dingen. Ook werd er gezegd dat ze alleen maar op de sport-afdeling werken, omdat ze vrouw zijn en niet omdat ze veel van sport weten.

Ook mensen met een donkere huidskleur of niet-Nederlandse afkomst werden gediscrimineerd en gepest. Zo zou een medewerker met een Aziatische achtergrond steeds kroepoek, loempiaatje of pinda zijn genoemd.

Alleen lunchen

In het krantenartikel vertelt oud-presentator Aïcha Marghadi dat ze zich niet welkom voelde. Collega's van haar vertellen dat iedereen samen ging lunchen, maar zij werd niet gevraagd.

In de kantine zat ze vaak alleen aan een tafeltje. Ze werd achter haar rug om uitgelachen.
oud-medewerker

In het krantenartikel gaat het ook over de bekende presentator Tom Egbers. Hij zoende een paar keer met een veel jongere vrouw. Zij liep toen stage bij de sport-afdeling.

Later, toen de twee niet meer zoenden, zou de presentator haar hebben gepest. Volgens de krant deed hij dat twee jaar lang. Uiteindelijk stopte de vrouw met werken bij de NOS. Tom Egbers zegt dat hij er spijt van heeft.

20 jaar

Uit het onderzoek blijkt dat het al meer dan twintig jaar misgaat op de sportredactie. Meerdere mensen hebben in die tijd tegen de leiding van NOS Sport gezegd dat ze zich niet veilig voelen. Maar volgens veel van hen heeft de leiding er niet voor gezorgd dat het beter werd.

De directie van de NOS heeft hiervoor zijn excuses aangeboden. De directeur zegt dat hij zich schaamt voor wat er is gebeurd. De leiding van de sport-afdeling gaat weg. Dat doen ze niet meteen, maar pas over een tijdje.