Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Record-storm Freddy raast al 37 dagen rond Afrika

Storm Freddy raast al meer dan een maand rond en dat is een record. De tropische storm richt in het zuiden van Afrika enorm veel schade aan.

Twee keer in hetzelfde gebied

De storm kwam afgelopen weekend voor de tweede keer aan land. Het zorgde voor veel problemen in Mozambique, Malawi en Madagaskar. Ruim 130 mensen kwamen om het leven. Ook zouden er tientallen gewonden in het ziekenhuis liggen.

In Mozambique viel de afgelopen vier weken meer regen dan gemiddeld gesproken in een jaar tijd. En in Malawi zorgden stortregens voor aardverschuivingen. Op zee werden windsnelheden gemeten van 155 kilometer per uur.

Steden overstroomden en de stroom viel op veel plekken uit
EPA

Freddy breekt het record van de langst aanhoudende tropische storm ooit gemeten. Het natuurgeweld houdt nu al 37 dagen aan. Het vorige record stond op een storm van 31 dagen in 1994. Ook is Freddy een van de sterkste stormen ooit op het zuidelijk halfrond.

Deskundigen denken dat Freddy tot morgen nog kan zorgen voor zware regen, harde wind en overstromingen in het gebied. Daarna neemt de storm snel af in kracht.

Stormen worden steeds sterker door klimaatverandering. Ze halen energie uit de warmte van het zeewater, dat door klimaatverandering opwarmt.

Bekijk ook