NOS/ANP

Nieuwswekker: Winnaar verkiezingen + Kunstwerk Banksy gesloopt

Goedemorgen. Leuk dat je de Nieuwswekker weer hebt geopend. Je leest straks wie de winnaars en de verliezers zijn van de verkiezingen, maar eerst natuurlijk...

Het weer

In de ochtend valt op veel plaatsen regen en pas in de middag breekt vanuit het zuiden de zon door. Het wordt tussen de 10 graden en 13 graden.

Dit heb je misschien gemist:

- Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar er valt al wel iets te zeggen over de winnaars en verliezers van de verkiezingen. De BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas kreeg de meeste stemmen. De Partij van de Arbeid, samen met GroenLinks hebben het ook goed gedaan.

Bekende partijen als de VVD van Mark Rutte en het CDA kregen minder stemmen. Forum voor Democratie van Thierry Baudet is de grote verliezer.

- De jeugd van AZ heeft gewonnen van topclub Real Madrid. In de Champions League voor spelers onder de 19 jaar won AZ met 4-0. Ze zijn nu door naar de halve finale. Het is niet de eerste keer dat het jeugdteam van AZ een grote tegenstander verslaat. Twee weken geleden wonnen ze al van Barcelona.

Vreugde bij de jeugdspelers van AZ

- Een basejumper is gewond geraakt na een sprong van een windmolen. Het gebeurde in Zeewolde. Volgens de politie ging de parachute niet goed open.

Basejumpen is een extreme sport waarbij mensen bijvoorbeeld van gebouwen of bruggen afspringen met een ingeklapte parachute, die ze pas op het laatste moment uitklappen. De gewonde basejumper is naar het ziekenhuis gebracht.

- Oeps! Een kunstwerk van Banksy is per ongeluk gesloopt. De muurschildering stond op een muur van een oude boerderij. Die boerderij werd gesloopt omdat er nieuwe woningen worden gebouwd op die plek.

De slopers hadden geen enkel idee dat het een kunstwerk van Banksy was. Ze kwamen er pas achteraf achter. Eén van de slopers vertelde: "Ik werd misselijk toen ik het me besefte."

Dit is vandaag in het nieuws:

- In 64 ziekenhuizen wordt vandaag actie gevoerd. Veel medewerkers werken voor één dag niet, omdat ze meer geld en betere werkomstandigheden willen. Mensen die heel erg ziek zijn, worden nog wel gewoon geholpen en ook ambulances blijven rijden voor noodgevallen.

- Feyenoord en AZ komen vandaag in actie. Het zijn de laatste Nederlandse clubs die nog in een Europees toernooi spelen. Feyenoord speelt tegen Sjachtar Donetsk uit Oekraïne en AZ tegen Lazio Roma. AZ kan een stunt uithalen, want de club uit Alkmaar won vorige week al met 2-1 van de Italiaanse topclub.

- Hoe laat stond jou wekker vanochtend? Grote kans dat leerlingen in Indonesië een stuk eerder op moesten staan. Want school begint daar voor een groep kinderen extreem vroeg: namelijk al om 05:30 uur.

Volgens de overheid moeten de leerlingen op die manier meer discipline leren. Maar volgens hun ouders zijn de kinderen gewoon doodop.

Hoe zou jij het vinden als school om 05:30 zou beginnen?

15.734 stemmen

Deze stelling is gesloten

12% 1.893 stemmen

87% 13.841 stemmen

En dan nog even dit...

Hoe diep kun jij duiken. Een man in Zwitserland dook 52 meter diep. In ijskoud water, zonder duikpak en zuurstoffles:

Record: Man duikt 52 meter diep