Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Belangrijke rechters: 'Poetin moet gearresteerd worden'

Een team van belangrijke rechters zegt dat de Russische president Poetin gearresteerd moet worden. Ze vinden dat hij straf moet krijgen voor de oorlog in Oekraïne.

Het Internationaal Strafhof

Die belangrijke rechters werken bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat is een rechtbank die oorlogsmisdadigers van over de hele wereld berecht. Honderden landen doen mee aan deze rechtbank. Maar Rusland zit daar niet bij.

Deze belangrijke rechtbank vindt Poetin ook een oorlogsmisdadiger. Ze willen hem straf geven voor de misdaden die zijn gepleegd tijdens de oorlog.

Zo haalt het Russische leger kinderen uit weeshuizen in de gebieden die ze in Oekraïne hebben veroverd. Die kinderen nemen ze mee naar Rusland. Daar komen ze dan in Russische gezinnen terecht.

Rusland zegt dat het is om die kinderen te beschermen. Maar eigenlijk heeft Poetin deze kinderen gekidnapt en daarom is de rechtbank zo boos op hem.

oorlogsdeskundige Niels Drost

De kans is trouwens klein dat Poetin nu snel wordt opgepakt en ook echt straf krijgt. Want Rusland werkt niet mee met de internationale rechtbank.

Toch is het volgens deskundigen wel groot nieuws. De rechters laten zo zien dat ze heel boos zijn. Het is een belangrijke waarschuwing voor Poetin.

Bekijk ook