Deze kinderen moeten weer verhuizen

Deze gevluchte kinderen moeten weer verhuizen

Een schip in Velsen waar asielzoekers wonen, gaat dicht. De mensen die er nu wonen, mogen er niet blijven. En het is niet duidelijk waar ze straks heen kunnen.

Dat is extra vervelend voor de kinderen die op het schip wonen. De meesten zijn gevlucht uit landen waar het niet veilig is. Veel kinderen wonen al langere tijd in Nederland, maar zijn samen met hun familie al vaak verhuisd.

Eerst zat ik in Ter Apel. Toen naar Budel. Dan naar Ommen. Toen naar Almere en een hotel. En dan naar dit schip.
meisje dat op het schip woont

Maar waarom moeten deze kinderen telkens verhuizen? Dat komt doordat er te weinig opvangplekken zijn voor vluchtelingen waar ze een langere tijd kunnen blijven.

Die opvangplekken zitten namelijk al vol met mensen die wachten tot ze naar een normaal huis kunnen. Maar daar zijn er ook weer te weinig van. En dus komen ze telkens opnieuw terecht op een plek waar ze maar een korte tijd mogen blijven.

Vrienden maken

Volgens een organisatie die vluchtelingen helpt, is dat helemaal niet goed voor kinderen. Het is beter als ze ergens lange tijd kunnen blijven. Dan kunnen ze nieuwe vrienden maken en weten ze waar ze aan toe zijn.

Wij vinden dat er meer plekken moeten komen waar kinderen langer kunnen blijven. Zodat ze niet steeds van de een naar de andere plek moeten verhuizen.
Evita Bloemheuvel, Vluchtelingenwerk Nederland