Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Belgische tandarts finisht zwaarste hardlooprace ter wereld

De Belgische tandarts Karel Sabbe heeft iets ongelofelijks gedaan. Hij is één van de finishers van misschien wel de zwaarste hardloopwedstrijd ter wereld: de Barkley Marathons.

De wedstrijd begint zodra de organisator van de race een sigaret aansteekt. De Barkley Marathons werd voor de 37ste keer gehouden. Maar het komt best vaak voor dat niemand de wedstrijd uitloopt.

17 finishers

De race is zelfs zo heftig dat in al die jaren pas 17 mensen de finish hebben gehaald. Dit jaar haalde niet alleen een Belg, maar ook een Fransman en een Amerikaan de finish.

Wat maakt de wedstrijd zo zwaar?

De wedstrijd is in een natuurgebied in de Amerikaanse staat Tennessee. Lopers moeten vijf rondes lopen van ongeveer 32 kilometer en 18.000 hoogtemeters. Dat is net zoveel als twee keer de Mount Everest op, de hoogste berg ter wereld.

Ook het terrein is zwaar: door bossen, over heuvels en door prikkelbosjes. Deelnemers mogen geen GPS-horloge gebruiken, alleen een kompas. Onderweg kunnen ze geen eten krijgen, alleen wat water. Ze moeten het uitlopen in 60 uur.

Karel Sabbe haalde de finish na 59 uur en 53 minuten. Hij had dus nog iets meer dan 6 minuten over! Tegen de Belgische nieuwszender VTMNieuws vertelde hij dat hij helemaal kapot was.

Ik heb me nog nooit zo zwak gevoeld.

Karel

Karels vrouw Emma en zijn beste vrienden volgden de wedstrijd in België. Zijn vrouw Emma werd geïnterviewd bij VTMNieuws:

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat hij nooit meer meedoet!

Emma van Doorne, de vrouw van Karel Sabbe

De tandarts kan dit weekend nog even bijkomen van de zware race. Maar maandag moet hij gewoon weer aan het werk: dan wachten zijn patiënten op hem.