Dassen onder het spoor worden weggehaald

Dassen onder het spoor worden weggehaald

De dassen die onder het spoor wonen bij Esch in Noord-Brabant, worden daar weggehaald. Dat mag niet zomaar, want het is een bedreigde diersoort. Spoorbedrijf ProRail heeft er speciaal toestemming voor gekregen.

De dieren zorgen voor veel treinproblemen. Dassen bouwen namelijk burchten onder het spoor. Dat zijn hele gangenstelsels onder de grond, waar ze leven. Het spoor kan zo verzakken en dat is gevaarlijk voor de mensen in de trein.

Geen treinen

Daardoor rijden er sinds dinsdag geen treinen meer in Noord-Brabant tussen Den Bosch en Boxtel.

Het is de bedoeling dat de dassen uit zichzelf weggaan. Daarom hebben burchten speciale kleppen gekregen. Door die kleppen kan de das wel de burcht uit, maar niet meer in. Zo kunnen de dassen de burcht veilig verlaten.

Door de terugslagklep kan de das wel de burcht uit, maar niet meer in

Ook wordt de burcht vandaag opgegraven. De dassen die er nog wel in zitten worden verdoofd en opgevangen. Er is een dierenarts bij die goed voor de dieren zorgt.

Holen opvullen

Zodra het helemaal zeker is dat er geen dassen meer onder het spoor wonen, worden de holen opgevuld met zand. En als alles goed gaat, rijden er volgende week weer treinen in Noord-Brabant.

Andere plekken

Ook op andere plekken zorgen dassen voor problemen. Volgens het spoorbedrijf zitten de dieren op 40 plekken bij het spoor.

Bijvoorbeeld ook in het Friese Molkwerum. Daar rijden voorlopig geen treinen tussen Workum en Stavoren. Het duurt daar nog even voordat de das weg is.

Waarom willen dassen zo graag een burcht bouwen in de buurt van een spoor? Annabelle zocht het uit:

Annabelle praat met een dassen-expert