NOS

Nieuwswekker: Straf vanwege tekening + 100 voor Messi

Goedemorgen! Klaar voor weer een dagje naar school? Wij hebben het nieuws weer voor je verzameld.

Het weer

Het is 's ochtends droog, maar in de middag kan het gaan regenen. Het wordt 13 tot 16 graden.

Dit heb je misschien gemist:

- Messi heeft zijn honderdste goal gemaakt voor Argentinië. Hij scoorde drie keer in een wedstrijd tegen Curaçao. Bij Curaçao spelen ook veel voetballers die in Nederland wonen en voetballen. De wedstrijd eindigde in 7-0.

- Een man in Rusland heeft een straf van 2 jaar gekregen omdat zijn dochter een tekening had gemaakt. De tekening gaat over de oorlog.

Op de Oekraïense vlag staat "leve Oekraïne" en op de Russische vlag "nee tegen oorlog".

Vanwege de tekening mocht het meisje al eerder niet meer bij haar ouders wonen. Nu heeft haar vader ook een straf gekregen. Hij moet twee jaar naar een strafkamp, dat is een soort gevangenis. De man is gevlucht en was niet bij de rechtszaak.

- Dierenrechtenorganisatie Peta wil dat er geen dieren meer worden gebruikt bij de opnames van films en series. Bij de opnames van fantasyserie Lord of the Rings: Rings of Power kreeg een paard een hartstilstand.

Volgens Peta kunnen de dieren tegenwoordig makkelijk met de computer worden gemaakt en zijn echte dieren niet meer nodig. Wat vind jij?

Echte dieren gebruiken in films en series moet verboden worden.

14.677 stemmen

Deze stelling is gesloten

50% 7.403 stemmen

49% 7.274 stemmen

Dit is vandaag in het nieuws:

- Anderhalve maand geleden was er een grote aardbeving in Turkije en Syrië. In Nederland werd veel geld ingezameld voor de slachtoffers: wel 108 miljoen euro. Hulpverleners zijn al een tijdje in het rampgebied en hebben gefilmd hoe het daar nu gaat. Vanavond zie je in het Jeugdjournaal wat er met het ingezamelde geld gedaan wordt.

- Er rijden vanaf vandaag weer treinen tussen Den Bosch en Eindhoven. Die reden langer dan een week niet, omdat er dassen onder het spoor woonden. De dieren zijn verhuisd en daarom is het weer veilig voor treinen om te rijden.

We maakten er eerder deze video over.

Dassen onder het spoor worden weggehaald

- Vanmiddag komt een nieuwe Jeugdjournaal-podcast online over de ramadan! Veel van jullie hebben daar vragen over ingestuurd. Bart en Malou gingen langs bij theoloog Samira Ibrahim. Dat is iemand die veel weet van geloven en culturen. Wist je bijvoorbeeld al dat moslims na een dag vasten eerst een dadel eten? Dat en nog veel meer hoor je in de podcast!

En dan nog even dit...

Op het strand van Vlieland ligt een zeldzame zeehond! Het dier heeft hier een jonkie gekregen.

Zeldzame zeehond krijgt jong op Vlieland