Voetballegende Pelé staat in Portugese woordenboek

Het woord 'Pele' is toegevoegd aan het Portugese woordenboek. Het betekent 'een buitengewoon iemand, een uitzonderlijk iemand'. Het is gedaan voor de wereldberoemde voetballer Pelé. Hij overleed afgelopen december.

Duizenden handtekeningen

Na zijn dood werd er een handtekeningenactie gestart om zijn naam in het woordenboek te krijgen. Na het inzamelen van meer dan 100.000 handtekeningen is dat nu dus gelukt.

Volgens veel mensen is Pele de beste voetballer allertijden. En dus wordt zijn naam nu gebruikt om grootheden te omschrijven. Bijvoorbeeld 'De Pele van het tennis', dus wie de allerbeste is in de sport tennis.

De Braziliaanse voetballer werd 82 jaar. Hij werd drie keer wereldkampioen met Brazilië en is topscorer allertijden van dat elftal. We maakten eerder deze video over hem:

Braziliaanse voetballegende Pelé overleden

Waar komt de naam Pelé vandaan?

Pelé heet eigenlijk Edson Arantes do Nascimento. Maar iedereen kent hem natuurlijk als Pelé. Er gaan verschillende verhalen rond hoe hij aan die naam is gekomen.

Zo is er het verhaal dat zijn voetballende vriendjes hem zo noemden omdat hij altijd tegen een voddenbal liep te trappen. Dat is een pelé in het Portugees. De taal die ze in Brazilië spreken.

Anderen zeggen dat hij de naam kreeg van een klasgenootje. Die jongen vond het grappig dat Edson de naam van zijn idool, voetballer Bilé, niet kon uitspreken. Hij sprak het eerder uit als Pilé of Pelé. Zijn klasgenootje begon hem daarom zo te noemen.