Oekraïense president Zelensky voor het eerst in Nederland

Oekraïense president Zelensky voor het eerst in Nederland

De Oekraïense president Zelensky is in Nederland. Hij kwam gisteravond onverwachts aan met het vliegtuig. Het was een groot geheim en dus was het voor veel mensen een verrassing.

Zelensky had een druk programma hier. Vanochtend bezocht hij de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag om te praten met Nederlandse politici.

Rechtszaak tegen Poetin

Daarna gaf Zelensky een toespraak. Hij bedankte Nederland voor alle steun aan Oekraïne. En hij vertelde dat hij wil dat er een speciale rechtszaak komt tegen de Russische president Poetin, in Den Haag. Hier zit het Internationaal Strafhof en daar worden vaker oorlogs-rechtszaken gehouden.

Na de speech ging Zelensky langs bij premier Mark Rutte voor een overleg. Ze spraken over extra hulp bij de oorlog. Zelensky wil graag dat Nederland gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne leent.

Ook koning Willem-Alexander kreeg nog bezoek van Zelensky. En de Oekraïense president kreeg als afsluiting een rondleiding over een oud militair vliegveld in Soesterberg.

Eerste bezoek

Het is de eerste keer dat Zelensky als president op bezoek is in Nederland. Hij bracht na het uitbreken van de oorlog al bezoeken aan de VS, Polen, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België.