Dit slimme vogelhuisje kan zien wat vogels allemaal eten

211 rupsen en 63 spinnen: Dit vogelhuisje kan zien wat vogels eten

Hoe gaat het met de vogels in Nederland? En wat krijgen jonge vogeltjes zoal te eten? Dat wordt voortaan makkelijker om te meten dankzij een nieuwe uitvinding: slimme vogelhuisjes.

De vogelhuisjes hebben een speciaal dak, met daarin een camera. Elke keer als er een vogel naar binnen komt, maakt die camera een filmpje. Er worden elke dag ongeveer honderd van die filmpjes gemaakt.

Koomees met rups - Jacob Kamminga, ecomoni
Koolmees met spin - Jacob Kamminga, ecomoni
Koolmees met rupsen

Onderzoekers kijken dan of de vogel wat in zijn snavel heeft, en dat schrijven ze dan op. Bijvoorbeeld 'spin' of 'rups'. Al die beelden komen dan in een systeem dat uiteindelijk zelf kan zien welk eten een vogel heeft meegenomen.

Dit scheelt heel veel tijd. Vogels in de stad eten iets anders dan vogels op het platteland. Die verschillen geven ons inzicht in de gezondheid van vogels, maar ook de gezondheid van hun omgeving.
onderzoeker

De nieuwe daken horen bij een onderzoek van 10 jaar waarin nog veel meer dieren worden bekeken. Zoals bijvoorbeeld insecten. Door te meten hoe het met deze dieren gaat, kunnen de onderzoekers heel veel leren over de natuur in Nederland.

Of het nou je eigen tuin is, een park of een natuurgebied. Je maakt het meetbaar hoe het ervoor staat en wat het effect is als je iets verandert.
onderzoeker

De eerste nieuwe vogelhuisjes hangen nu op de Veluwe en in Amsterdam. Uiteindelijk komen ze door het hele land te hangen.