Nieuwswekker: Geen huldiging Ajax-vrouwen + Gebarentaal leren

Goedemorgen! Het laatste nieuws is weer voor je klaargezet. Klaar voor? Start!

Het weer

Geen donder en bliksem op deze donderdag, want de zon laat zich graag zien! Het waait niet hard en het wordt tussen de 16 en 19 graden.

Dit gebeurde er terwijl je sliep:

- De huldiging van de Ajax-vrouwen op het Leidseplein in Amsterdam gaat niet door. De kampioenen zouden maandag worden gehuldigd voor publiek, maar de bazen van Ajax willen dit toch niet. De club vindt dat de vrouwen te lang geleden kampioen zijn geworden en zijn bang dat er niet genoeg mensen naar de huldiging zouden komen.

- De politie heeft negen AZ-supporters vastgezet voor rellen in het AFAS stadion. Ze worden verdacht van het plegen van geweld, vernieling en mishandeling. Het gebeurde een week geleden: AZ werd uitgeschakeld in de halve finale van de Conference Leauge, een Europees voetbaltoernooi.

Na afloop bestormden AZ-supporters de hoofdtribune. Daar zaten vrienden en familie van de tegenstander. We maakten er deze video over:

AZ-supporters bestormen tribune waar familie van tegenstander zit

Dit is vandaag in het nieuws:

- Artiesten Sor en Sigourney K hebben een nummer uitgebracht met een eigen TikTok-dansje. Niet zomaar eentje, want in het dansje gebruik je gebarentaal. Het is een idee van de 22-jarige Court die zelf doof is en graag zou zien dat meer mensen gebarentaal kennen. Wat vind jij van dat idee? Reageer op de stelling!

Het is belangrijk dat iedereen een beetje gebarentaal kan.

11.057 stemmen

Deze stelling is gesloten

82% 9.109 stemmen

17% 1.948 stemmen

- In Amsterdam worden vanavond de FunX Music Awards uitgereikt. Het is de tiende keer dat de awardshow wordt gehouden. Er worden muziekprijzen uitgereikt en er zijn optredens. Boef en Zoë Tauran zijn met ieder vijf nominaties de grootste kanshebbers.

- Twee oude stoomlocomotieven worden na 100 jaar vanuit Indonesië naar Nederland gehaald. De locomotieven zijn ooit gebouwd in Nederland en destijds naar Indonesië vervoerd. Bijvoorbeeld om suikerriet naar fabrieken te brengen op het eiland Java te rijden. De locomotieven komen nu in een museum te staan.

De locomotief uit 1925 in Indonesie

En dan nog even dit...

Een echte achtervolging zoals in een film, tussen een cowboy en een koe:

Cowboy achtervolgt koe op snelweg