Bijna twintig scholen in Amsterdam bedreigd, basisschool dicht

Bijna twintig scholen in Amsterdam bedreigd, basisschool dicht

Bijna twintig scholen in Amsterdam hebben online bedreigingen gekregen. De politie gaat ervan uit dat de bedreigingen nep zijn, maar neemt wel elke melding serieus.

Zo is vandaag een basisschool in Amsterdam-Zuid gesloten. Iemand heeft de school bedreigd op Snapchat. Wat er in het bericht stond en wie het stuurde, is niet bekendgemaakt. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Op de school krijgen zo'n 650 leerlingen les. In hetzelfde gebouw zit ook nog een andere basisschool. Ook daar wordt geen les gegeven.

Kopieer-gedrag

Dat er in korte tijd zoveel bedreigingen zijn, heeft volgens de burgemeester en politie waarschijnlijk te maken met kopieer-gedrag.

Daders kopiëren elkaar en halen een misplaatste grap uit die grote gevolgen heeft voor leerlingen, hun ouders, leraren en schoolbesturen.
politie en burgemeester

Ook al gaat de politie ervan uit dat de bedreigingen nep zijn, ze doen er wel alles aan om de daders op te sporen en op te pakken. Zo is er voor een bedreiging van afgelopen week al een jongen van 14 opgepakt. Daders kunnen een gevangenisstraf krijgen, ook als ze jonger zijn dan 18 jaar.

De scholen gaan vanaf nu na bedreigingen niet meer dicht. Dat heeft de gemeente in overleg met de politie besloten.