Mount Everest 70 jaar geleden voor het eerst beklommen

Mount Everest 70 jaar geleden voor het eerst beklommen

Groot feest in Nepal. Het is vandaag precies 70 jaar geleden dat er voor het eerst een mens op de top van de Mount Everest stond. Sindsdien hebben veel bergbeklimmers de zware tocht op de 9000 meter hoge berg gemaakt.

Wereldberoemd

In 1953 lukte het Edmund Percival Hillary uit Nieuw-Zeeland en Tensing Norgay uit Nepal om de top te halen van de hoogste berg ter wereld. Er waren al eerder pogingen gedaan, maar steeds zonder succes. Ook bij deze klim vielen er steeds klimmers af.

Dat het Edmund en Tensing wel lukte was zo groot nieuws, dat Britse kranten dit op de voorpagina plaatsten en niet de kroning van hun nieuwe koningin Elizabeth. Ze werden wereldberoemd en als helden gezien.

De tocht naar de top van de hoogste berg is niet zonder gevaar. Er zijn veel gevaarlijke spleten en er is weinig zuurstof. In de afgelopen 70 jaar zijn er meer dan 300 klimmers omgekomen.

Maar de laatste jaren is een bezoekje aan de Mount Everest steeds populairder en veiliger geworden. Er worden expedities georganiseerd en gemiddeld klimmen er 800 mensen per jaar naar de top.

13 jaar

Er zitten ook best jonge klimmers bij. De jongste persoon die ooit de top heeft bereikt is de Amerikaanse Jordan Romero. Hij was toen 13 jaar oud.