Belangrijke dam in Oekraïne opgeblazen, mensen op de vlucht

Belangrijke dam in Oekraïne opgeblazen, ruzie over wie het heeft gedaan

In het zuiden van Oekraïne is een belangrijke dam opgeblazen. Waardoor het water dat de dam tegenhield nu wegstroomt. Tientallen dorpen lopen gevaar.

Grote natuurramp

Deskundigen noemen de aanval een grote natuurramp. Duizenden mensen zijn voor de veiligheid inmiddels uit hun huis vertrokken. Maar wie de dam heeft opgeblazen, is nog de vraag. Oekraïne zegt dat Rusland het was, en de Russen zeggen dat Oekraïne het heeft gedaan.

ik denk wel dat Rusland hier achter zit, want door het vele water kunnen Oekraïners niet meer oversteken. Ze willen ze hiermee bang maken.
Oekraïne-deskundige Bob Deen

Leiders van andere landen zijn boos. Ook minister-president Mark Rutte heeft gereageerd. Zoveel mensen in gevaar brengen noemen ze een oorlogsmisdaad.

Zelfs in een oorlog zijn er nog regels. Want soldaten horen tegen andere soldaten te vechten. En niet zomaar van gewone mensen slachtoffers te maken.
Oekraïne-deskundige Bob Deen

Als het water weer gezakt is wordt duidelijk hoe groot de schade is. Het zou kunnen dat Nederland gaat helpen met het beschadigde gebied weer opbouwen.