Tropisch weer komt eraan: Zorgen over natuurbranden

Goed smeren, water drinken en plaknachten. Dit weekend kan de temperatuur stijgen naar een tropische 30 of 31 graden. Ook na het weekend blijft het heel warm en is er op sommige plekken kans op een hittegolf.

Perfecte dagen om bijvoorbeeld naar het strand te gaan. Al is het zeewater nog erg koud. Het kan nog zeker twee weken duren voordat het water iets meer opwarmt. Een frisse duik kun je dus heel letterlijk nemen!

Schaduwplekken en waterpunten

Festivals en andere evenementen hebben zich goed voorbereid op de verwachte hitte. Ze zorgen voor genoeg schaduwplekken en er zijn waterpunten op het terrein waar mensen gratis water kunnen halen.

Geen open vuur door droogte

Ondertussen is het na een nat voorjaar al drie weken kurkdroog in Nederland. Er wordt nauwelijks regen verwacht. De brandweer let daarom goed op of er geen natuurbranden komen.

In bijna alle natuurgebieden zijn open vuren verboden. Dat betekent dat je daar bijvoorbeeld niet mag barbecueën of een kampvuur mag maken.

Gras

Parkeren in het hoge gras is ook gevaarlijk. Als de auto heel heet is, kan het gras makkelijk in brand kan vliegen .

Natuurbranden zijn moeilijk te blussen. Als de grond droog is, kan een brand makkelijk groter worden. Zeker bij harde wind.

Oude foto van een brand in de Soesterduinen in 2019