Kinderen kunnen doorstroomtoets groep 8 voor carnaval maken

Kinderen in groep 8 hoeven volgend jaar de doorstroomtoets niet tijdens carnaval te maken. Ze kunnen de toets de dagen voor het feest maken. Dat heeft de minister die over onderwijs gaat gezegd.

Veel scholen, carnavalsverenigingen en kinderen in Zuid-Nederland maakten zich hier zorgen over. De nieuwe eindtoets zou namelijk worden gehouden in februari. Tijdens of net voor carnaval.

Toen werd gevraagd of de nieuwe eindtoets verplaatst kon worden, antwoordde de minister voor Onderwijs nog dat carnaval maar verplaatst moest worden.

Dat vonden mensen in Noord-Brabant en Limburg helemaal geen leuke opmerking. Want volgens hen is het geen evenement, maar een oude traditie. De minister voor Onderwijs heeft nu door dat het niet zo'n slimme opmerking was. Hij neemt het terug.

Zelf kiezen

Ook heeft hij uitgelegd dat scholen zelf kunnen kiezen wanneer ze de digitale toetsen maken. Die kunnen voor carnaval gemaakt worden. De papieren versies van de toets moeten wel op een vaste datum gemaakt worden. Maar ook die zijn voordat het grote feest begint.