De regering stopt: Wat gebeurt er nu? (en meer belangrijke vragen)

De regering stopt: Wat gebeurt er nu? (en meer belangrijke vragen)

Het is groot nieuws: de regering stopt ermee. Maar wat is er nou precies gebeurd, en wat verandert er nu allemaal? We hebben vijf vragen én antwoorden voor je.

1. Wat is er precies gebeurd?

Het kabinet is gevallen. Dat betekent dat Rutte en zijn ministers en staatssecretarissen stoppen. Zij horen allemaal bij één van de vier regeringspartijen: VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Die partijen konden het niet eens worden en willen nu niet meer samenwerken.

2. Waarover waren ze het oneens?

De partijen waren het oneens over hoeveel vluchtelingen Nederland kan en wil opvangen. Eén van de partijen in de regering, de VVD, wilde ervoor zorgen dat er minder vluchtelingen naar Nederland kunnen komen. Bijvoorbeeld door het voor familieleden van vluchtelingen moeilijker te maken om ook hierheen komen.

Twee andere partijen, ChristenUnie en D66, wilden dat juist niet. Ook na lang gepraat kwamen ze er dus niet uit.

3. Wat gebeurt er nu?

Vandaag is minister-president Rutte langs geweest bij de koning. Hij heeft hem verteld dat zijn ministers én staatssecretarissen ermee stoppen.

Mark Rutte komt aan bij de koning

4. Is er dan niemand meer die Nederland bestuurt?

Minister-president Rutte en alle ministers én staatssecretarissen stoppen niet meteen met hun werk. Ze blijven dingen doen, zodat er niet ineens grote problemen ontstaan. Met een moeilijk woord wordt dat 'demissionair' genoemd.

Belangrijke beslissingen zullen ze niet meer zomaar nemen. Als dat wel nodig is, moeten ze eerst goed overleggen met de Tweede Kamer.

5. Komen er nu verkiezingen?

Ja! Als een kabinet valt, moeten er nieuwe verkiezingen komen. Maar verkiezingen organiseren doe je niet zomaar. Er moeten bijvoorbeeld allemaal stembureaus geregeld worden.

Waarschijnlijk zijn de verkiezingen daarom ergens in november of nog iets later. Daarna zullen politieke partijen opnieuw gaan proberen een regering te vormen. Tot dat gelukt is, blijft de demissionaire regering (de oude regering dus) zijn werk doen.