Nieuwswekker: Discussie over de wolf + Zomervakantie te lang?

Goedemorgen op deze maandagochtend! Moet je naar school vandaag? Of heb je al lekker vakantie? Je begint je dag in ieder geval goed met de Nieuwswekker.

Het weer

Vandaag geen onweer of hagel. Het blijft droog, maar wordt een stuk minder warm dan afgelopen weekend: zo'n 22 tot 26 graden.

Het weer van maandag 10 juli

Dit gebeurde terwijl je sliep:

- Een dag na het nieuws over de wolf, is er is discussie over: had het dier wel doodgeschoten mogen worden? Gisteren raakte een schapenboer in het dorp Wapse gewond. Een wolf was naar zijn weiland gekomen en heeft drie schapen en een geit gebeten. De boer probeerde hem weg te jagen met een hooivork en een schep, en werd toen in zijn arm gebeten. Volgens een organisatie die voor dieren opkomt, had de boer de wolf met rust moeten laten omdat het een beschermde diersoort is. De organisatie is naar de politie gegaan en heeft aangifte gedaan.

Wie zo onverstandig is om met een hooivork en een schep naar een roofdier te lopen, kan verwachten dat het dier zich bedreigd voelt en zich verdedigt.
de Faunabescherming

- Heeft het bij jou gisteren ook zo hard geregend? Op sommige plekken in Nederland onweerde het enorm hard. In Zwolle zijn enorme hagelstenen gevallen:

Op Twitter worden beelden gedeeld van code oranje in Nederland

Dit is vandaag in het nieuws:

- Je hebt het vast wel gehoord: de regering is ermee gestopt. Dat betekent dat er nieuwe verkiezingen komen. Mark Rutte gaat vandaag aan de Tweede Kamer uitleggen wat er is gebeurd. Ook zullen politici debatteren over hoe het nu verder moet.

We maakten dit weekend deze video over het ontslag van de regering:

De regering stopt: Wat gebeurt er nu? (en meer belangrijke vragen)

- Hoe zou jij het vinden om helemaal alleen in groep 8 te zitten? Caiden weet daar alles van. Hij zit op basisschool 't Ienster op Ameland. En hij is de enige achtstegroeper! Hoe dat is, vertelt hij vandaag in onze serie Bye Bye Basisschool.

- Voor kinderen in het midden van Nederland is de zomervakantie begonnen. De rest van de scholen heeft binnenkort ook vakantie. Wat vind jij: duurt de zomervakantie lang?

De zomervakantie kan mij niet lang genoeg duren.

9.861 stemmen

Deze stelling is gesloten

70% 6.991 stemmen

29% 2.870 stemmen

En dan nog even dit:

In de Verenigde Staten wordt niet alleen gesurft door mensen, maar ook door zeehond Sammy:

Kleine zeehond houdt van surfen