Honderdduizenden vluchtelingen leven in tentenkampen in Tsjaad

Honderdduizenden vluchtelingen leven in tentenkampen in Tsjaad

Het is een ramp waar je niet veel over hoort: het geweld in het Afrikaanse land Tsjaad. Honderdduizenden mensen moesten vluchten en leven nu in slechte omstandigheden in tentenkampen.

De vluchtelingen zijn gevlucht uit het land Sudan, dat naast Tsjaad ligt. Want in Sudan is het niet meer veilig voor ze.

Het is voor journalisten gevaarlijk en moeilijk om er te komen. Toch is het verslaggever Elles van Gelder gelukt om het vluchtelingenkamp te bereiken.

De afgelopen maanden zijn er 384.000 Sudanezen gevlucht voor geweld. En er zijn ook veel kinderen bij die hier nu wonen in deze hutten.
Elles van Gelder, voor het Jeugdjournaal in Tsjaad

Het leven in het vluchtelingenkamp is hartstikke zwaar. Er is te weinig voedsel en schoon drinkwater. Hulporganisaties proberen hen te helpen, maar er zijn niet genoeg dokters en medicijnen.

Er is echt niet genoeg hulp. We hebben niet genoeg handen. Soms voelen we ons zo machteloos dat we voor hen huilen.
verpleegkundige

Ook al zijn de vluchtelingen niet meer in Sudan, toch voelt het nog erg gevaarlijk. Omdat het kamp zo dicht bij de grens ligt.

Daarom zijn er meer opvangkampen nodig die verder weg zijn van de grens, volgens de hulporganisaties. Dan pas kunnen vluchtelingen zich echt veilig voelen.

Nederland

Kinderen in Nederland met familie in Sudan leven heel erg mee met de vluchtelingen. Daarom organiseerden ze een bijeenkomst om te bedenken hoe ze kunnen helpen:

Kinderen denken na over hulp aan Sudan