AFP

Nieuwswekker: Zorgen om Libië + Paarden laten schrikken

Goedemorgen! Klaar voor weer een nieuwe schoolweek? We hebben het laatste nieuws weer voor je op een rijtje gezet. Maar we beginnen natuurlijk met...

Het weer

Neem je paraplu maar mee. Het kan vandaag namelijk gaan regenen en op sommige plekken gaat het zelfs onweren. Het wordt tussen de 21 en 24 graden.

Dit heb je misschien gemist:

- Sepp Kuss heeft de wielrenwedstrijd de Ronde van Spanje gewonnen en dat is ook een beetje een Nederlandse overwinning. Hij rijdt namelijk voor de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma.

Dat team weet hoe ze moeten winnen. Dit jaar wonnen ze ook al de Tour de France en de Ronde van Italië. Ze wonnen dus alle grote wielrenwedstrijden. Dat is geen enkele andere wielerploeg ooit gelukt.

Jumbo-Visma komt gezamenlijk over de streep in Madrid

- Meer sportnieuws: Femke Bol heeft voor de derde keer op rij de 400 meter horden van de Diamond League gewonnen. Dat is en belangrijke atletiek-competitie. Ze is erg blij met de winst.

- De Verenigde Naties (een organisatie waar bijna alle landen lid van zijn) maken zich zorgen over twee dammen in Libië. Vorige week ging het flink mis is het land. Er waren verwoestende overstromingen en toen braken er ook al twee dammen.

We maakten gisteren deze video over de situatie in het Afrikaanse land:

Hoe is het in Libië na de overstromingen?

Dit is vandaag in het nieuws:

- Een buitenschoolse opvang waar de groepen wat kleiner zijn en waar het rustiger is. Voor sommige kinderen is dat heel fijn. Bijvoorbeeld voor kinderen die ADHD hebben of autisme. Of voor kinderen die snel boos worden.

Er zijn in Nederland wel wat van die plekken, maar volgens deskundigen zou het goed zijn als er veel meer zouden komen.

- Morgen is het Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima rijden dan (zoals ieder jaar) in een koets door Den Haag, in een grote stoet met paarden.

Het kan dan behoorlijk druk en lawaaierig zijn. Daarom oefenen de paarden vandaag op het strand, met veel lawaai en vuurwerk. We hebben er een stelling over en we zijn benieuwd wat je vindt:

Het is zielig om paarden te laten schrikken.

9.396 stemmen

En dan nog even dit:

Sil ging langs bij de koning van de panna's: straatvoetballer Nasser el Jackson. En Sil kreeg de ene na de andere panna!

Straatvoetballer Nasser el Jackson over keihard trainen en panna's