Hoeden, troonrede en prinsessen: Dit was Prinsjesdag

Hoeden, troonrede en prinsessen: Dit was Prinsjesdag

Voor fans van het koninklijk huis is Prinsjesdag een echte feestdag vol tradities. Wie dat wilde kon vandaag de koning, koningin en prinsessen Amalia en Alexia van dichtbij zien. Alexia was er voor het eerst bij, omdat ze nu 18 jaar is.

Prinsjesdag is een van de belangrijkste dagen in de politiek. De dag begint altijd met een koninklijke stoet. De koninklijke familie ging in koetsen naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Langs de route stonden veel mensen.

Vroeg

Om het beste plekje te veroveren, stonden sommige fans al heel vroeg bij het werkpaleis van de koning:

Oranjefans wachten uren voor paleis: 'Kom voor Alexia!'

Er waren ook demonstranten aanwezig langs de route. Ze hielden protestborden en omgekeerde Nederlandse vlaggen omhoog en floten naar de koets.

Troonrede

In de Koninklijke Schouwburg las koning Willem-Alexander de Troonrede voor. Dat is een toespraak waarin de koning terugkijkt op het afgelopen jaar.

Ook vertelt hij wat de plannen zijn voor het komende jaar en hoeveel geld die plannen gaan kosten. Zo wordt er veel geld vrijgemaakt om armoede in Nederland tegen te gaan. Zo komt er op scholen extra hulp voor kinderen die het nodig hebben.

De meest kwetsbare leerlingen krijgen een steuntje in de rug, met extra activiteiten buiten het klaslokaal en een gratis gezonde maaltijd op school.
koning Willem-Alexander

Daarna gingen de koning, koningin, Amalia en Alexia terug met de koets naar Paleis Noordeinde. Vanaf het balkon van het paleis zwaaiden ze nog even naar het publiek.

Ook verslaggever Sil was erbij. Hij sprak veel kinderen langs de kant. Je ziet het in de video bovenaan!