Ook met strenge klimaatregels blijven ijskappen Antarctica smelten

Ook met strenge klimaatregels blijft ijskap Antarctica smelten

Er is weinig meer te doen aan het smelten van een grote ijskap op de Zuidpool, ook al zouden er hele strenge klimaatregels komen. Dat zeggen wetenschappers die er onderzoek naar hebben gedaan.

Door warmer zeewater smelt veel ijs en daardoor stijgt de zeespiegel. Volgens weerman Peter Kuipers Munneke heeft dat ook grote gevolgen voor Nederland.

Dat betekent dat we ons land veel beter moeten beschermen tegen de zee tegen het hoogwater en tegen de kans dat er overstromingen komen.
Peter Kuipers Munneke

Toch betekent dat volgens deskundigen niet dat het geen zin meer heeft om iets tegen klimaatverandering te doen. Er zijn namelijk ook ijskappen die nog wél te redden zijn.

Het heeft juist heel erg veel zin om alsnog iets aan het klimaat te doen. De zeespiegelstijging valt dan misschien niet mee, maar er zijn ook andere gletsjers die wel minder smelten als de opwarming van de aarde stopt.
Peter Kuipers Munneke

Ook is het stoppen van de opwarming van de aarde beter voor planten, dieren en mensen. Want als de aarde minder opwarmt, is de kans op extreem weer ook een stuk kleiner.