Capsule met ruimtestof terug op aarde. Alleen... hij gaat niet open

Daar sta je dan: is het wetenschappers eindelijk gelukt om een capsule met ruimtestof naar aarde te krijgen... en dan gaat het ding niet open!

De ruimtestof zit in het binnenste deel van de ruimtecapsule. Die is op 35 plekken dichtgemaakt, maar twee daarvan gaan niet open.

De OSIRIS-REx-capsule van ruimtevaartorganisatie NASA

Zulk slecht nieuws is het trouwens niet. Want aan de buitenkant van de capsule zat ook best wat ruimtestof dat de wetenschappers dolgraag wilden onderzoeken. Daar zijn ze ook al mee begonnen.

En ze hebben de deksel een klein beetje op kunnen tillen. Zo konden ze wat kleinere stukjes ruimtestof uit de capsule peuteren.

Maar voor de grote stukken moeten ze dus nog even wachten tot ze de deksel er helemaal af krijgen. Volgens de onderzoekers gaat dat uiteindelijk zeker lukken.

Wetenschappers hebben het stof dat ze vonden al even bestudeerd en ze zijn blij: er zitten namelijk kleine deeltjes water en koolstof in.

4,5 miljard jaar oud

De steentjes komen van een asteroïde. Dat is een rotsblok dat in de ruimte zweeft. Het rotsblok ontstond in dezelfde tijd als de aarde, zo'n 4,5 miljard jaar geleden. Dus door kleine stukjes naar aarde te halen, hopen de wetenschappers meer te leren over het ontstaan van leven op aarde.

Het ruimtevaartuig landde in 2020 op de asteroïde. Daar maakten we deze video over:

NASA laat (hopelijk) een ruimtevaartuig landen op rotsblok