Veel landen willen gevechts-pauze in Gaza, maar Israël niet

Veel landen willen gevechts-pauze in Gaza, maar Israël niet

Er wordt al meer dan een maand gevochten in Israël en het Palestijnse gebied Gaza. Steeds meer landen willen dat er gevechts-pauzes komen. Maar de regering van Israël zegt dat het leger niet gaat stoppen met vechten.

Iedere dag vallen er weer bommen in Gaza. Duizenden mensen proberen een veilige plek te zoeken, maar dat is moeilijk omdat ze het gebied niet uit kunnen.

Er zijn al duizenden slachtoffers gevallen onder de bevolking van Gaza. Gisteravond kwamen tientallen landen bij elkaar in Frankrijk om te praten over de oorlog. Verschillende regeringsleiders willen dat er een staakt-het-vuren komt. Dat betekent dat er niet meer gevochten wordt.

We moeten burgers beschermen. Er moet een staakt-het-vuren komen.
President Macron van Frankrijk

Maar dat gaat voorlopig niet gebeuren, zegt de Israëlische premier Netanyahu.

We stoppen niet met vechten voordat onze ontvoerde mensen vrij zijn. Echt niet. Maar we zorgen wel voor veilige vluchtroutes.
premier Netanyahu

Wel heeft Israël gezegd dat er soms korte gevechts-pauzes zullen zijn zodat inwoners daar op een veilige manier weg kunnen vluchten.

Dit moet je weten

Wil je meer weten over wat er precies aan de hand is in Israël en de Palestijnse gebieden? In deze video legt Sil het uit: