Nieuwswekker: Beroemde hoed verkocht + Beste politicus

Goedemorgen! Klaar voor een nieuwe week en een nieuwe Nieuwswekker?

Het weer

De dag begint regenachtig, maar later vandaag wordt het droger. Dan kan ook de zon gaan schijnen. Het wordt zo'n 11 graden.

Dit heb je misschien gemist:

- In de Dominicaanse Republiek zorgt heel veel regen voor grote problemen. Delen van het eiland zijn overstroomd. Daardoor moesten zo'n 13.000 mensen hun huis verlaten en naar een veilige plek reizen. Zeker 21 mensen zijn door het slechte weer om het leven gekomen.

- De talenten van het Nederlands rugbyteam zijn Europees kampioen! Op het toernooi voor spelers onder de 20 jaar versloegen ze buurland België in de finale. Door de overwinning mogen ze nu meedoen aan andere belangrijke toernooien.

De Nederlandse rugbyers onder 20 jaar winnen het EK rugby in Tsjechië

- In Frankrijk heeft iemand een oude versleten hoed gekocht voor bijna twee miljoen euro. Het was niet zomaar een hoed, want Napoleon heeft deze gedragen. De Franse keizer was 200 jaar geleden de baas over grote delen van Europa, ook Nederland. We maakten er eerder deze video over.

Wie biedt? Beroemde hoed van 200 jaar oud te koop

Dit is er vandaag in het nieuws:

- Het is vandaag de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Op deze dag is er extra aandacht voor de rechten van kinderen. Die zijn 34 jaar geleden vastgesteld en bijna 200 landen zeggen zich eraan te houden. In die rechten staat bijvoorbeeld dat ieder kind naar school moet kunnen. En dat ze gezond en genoeg eten moeten krijgen.

- Je kan het niet gemist hebben: de verkiezingen komen eraan. Woensdag mogen volwassenen naar de stembus. Ook op een basisschool in Steenwijkerwold kunnen kinderen stemmen. Ze hebben namelijk zelf politieke partijen bedacht. Vanavond zie je het in het Jeugdjournaal!

- Over verkiezingen gesproken: er wordt natuurlijk nog veel nagepraat over de Jeugdjournaal Verkiezingsuitzending. Je kan 'm hier bekijken en daarna stemmen op de politicus die volgens jou het beste was.

Wie vond jij de beste in de Jeugdjournaal Verkiezingsuitzending?

11.325 stemmen

Deze stelling is gesloten

14% 1.599 stemmen

27% 3.130 stemmen

13% 1.482 stemmen

29% 3.333 stemmen

10% 1.164 stemmen

5% 617 stemmen

En dan nog even dit:

In het noorden van China wonen herders met grote groepen kamelen. Ieder jaar moeten die kamelen voor de winter begint, verhuizen. In totaal verhuizen er dan wel 3000 kamelen! In deze video zie je hoe dat gaat:

3000 kamelen moeten verhuizen voor de winter