Familieleden hopen dat ontvoerde mensen snel vrijkomen

Israël en Hamas stoppen tijdelijk met vechten

Israël en Hamas gaan tijdelijk stoppen met vechten. Daarover hebben ze afspraken gemaakt. Een onderdeel van die afspraken is dat Israël Palestijnse gevangenen gaat vrijlaten, en dat Hamas Israëlische gijzelaars vrijlaat.

De afspraak is nu dat Hamas 50 ontvoerde mensen vrijlaat. Dat zijn alleen vrouwen en kinderen. Hamas ruilt die mensen voor 150 Palestijnse vrouwen en kinderen die in Israël gevangen zitten.

Het Israëlische leger pakt namelijk vaak Palestijnse kinderen op. Ieder jaar worden er tussen de 500 en 700 kinderen opgepakt, meestal omdat ze stenen gooien naar het leger. Zij worden in de gevangenis gestopt.

Oorlog nog niet voorbij

Er wordt nu in ieder geval vier dagen niet meer gevochten. Maar volgens de president van Israël betekent dat niet dat de oorlog nu voorbij is.

We voeren een oorlog en we zullen daarmee doorgaan. We zullen doorgaan tot we al onze doelen hebben bereikt.
president van Israël

Een andere afspraak die is gemaakt is dat er extra noodhulp naar Gaza gebracht gaat worden. In het gebied is namelijk een tekort aan alles: eten, drinken, medicijnen, en opvangplekken voor de honderdduizenden mensen die zijn gevlucht voor het geweld.

Waarom is er al zo lang ruzie tussen Israëliërs en Palestijnen? In deze video legt Sil het je uit: