'Onveilig in opvangplek voor asielzoekers in Ter Apel'

'Onveilig in opvangplek voor asielzoekers in Ter Apel'

Het is niet veilig in de noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel. Dat zeggen onderzoekers. Volgens hen moet er snel iets veranderen. Als er brand uitbreekt, kan dat levensgevaarlijk zijn.

Geweld en ziektes

Het is al lange tijd veel te druk bij het aanmeldcentrum. Er worden te veel mensen opgevangen en dat zorgt voor onveilige situaties. Het aanmeldcentrum wordt al langer goed in de gaten gehouden. En er ging afgelopen week een inspectie-team van de overheid naartoe.

Zij ontdekten dat er weleens wordt gevochten, dat er mensen ziek worden en dat er heel makkelijk brand kan uitbreken zonder dat mensen op tijd kunnen vluchten. Ook zijn er te weinig slaapplekken en lange wachtrijen om te kunnen douchen. Asielzoekers slapen soms in wachtruimtes op vieze matrassen of zelfs op stoelen of op de grond.

Mensen slapen met 150 op matrasjes en dekens op de grond. We zien dat mensen schuilen voor het weer op elkaar gepakt in wasruimtes, ook kinderen.
inspectie

Eerder deze week werden er dekbedden, luchtbedden en douchespullen uitgedeeld aan asielzoekers. Maar volgens medewerkers van de opvang is dat geen blijvende oplossing.

De staatssecretaris die hierover gaat roept andere provincies en gemeentes op om Ter Apel te helpen. Zodat asielzoekers ook daar terechtkunnen.