Nieuwswekker: Zeehond in problemen + Slechtste slogan

Goedemorgen! Zit je klaar? Lezen maar. Deze Nieuwswekker is hierbij officieel begonnen!

Het weer

Na de regen van gisteren komt er vandaag geen zonneschijn. Het blijft bewolkt, daarbij is het zo'n 4 tot 6 graden.

Dit gebeurde er terwijl je sliep:

- Op Schiermonnikoog is een zeehond gered uit een aardappelnet. Het dier was helemaal vast komen te zitten, en kwam niet meer los. Een zeehondenwachter was in de buurt, en kon het dier bevrijden. Daarna kon de zeehond zelf weer terug de zee in zwemmen.

Volgens zeehondencentrum Pieterburen komen zeehonden steeds vaker vast te zitten in ronddrijvend afval in de zee.

- Een fietsenwinkel in Noord-Holland heeft de Slechtste Slogan van 2023. Vertaald betekent het 'stop het plezier tussen je benen'. De tweede plek was voor een naaimachine-winkel, met de slogan 'have a naai's day'.

Benieuwd naar de andere genomineerden? Hier kan je ze terugzien.

- Opnieuw geweld bij een sportwedstrijd in Turkije. Dit keer werden volleybalsters van de club Nicer Hotel aangevallen door mensen uit het publiek. Een speelster raakte daarbij gewond, omdat er met glas werd gegooid.

Eerder deze week ging het ook al mis, maar dan bij een voetbalwedstrijd. Toen werd een scheidsrechter geslagen door een boze clubvoorzitter.

Dit is vandaag in het nieuws:

- In de Tweede Kamer wordt vandaag een nieuwe voorzitter gekozen. Dat is een soort meester of juf die bepaalt wie er mag praten en voor hoe lang. Er zijn twee kandidaten: Martin Bosma van de PVV en Tom van der Lee van Groenlinks-PvdA.

- Vanaf 1 januari zijn mobiele telefoons verboden op middelbare scholen. Maar sommige scholen hebben het mobieltjesverbod al wat eerder in laten gaan. Op Sint-Janslyceum in Den Bosch Bijvoorbeeld. Hoe dat daar gaat, zie je vanavond op het Jeugdjournaal.

En dan nog even dit:

Amy van 10 kan nu al een vliegtuig besturen. En daar hebben we een vraag over:

Zou jij zelf een vliegtuigje durven besturen?

14.663 stemmen

Deze stelling is gesloten

57% 8.426 stemmen

42% 6.237 stemmen

Laat ons weten wat je denkt!

Hier zie je haar in actie:

Amy (10) is nu al piloot