Moeten nieuwe hondenbaasjes verplicht op cursus?

Wil jij een hond kopen? Dan moet je binnenkort misschien eerst verplicht een cursus doen. De minister die over dieren gaat wil dat nieuwe baasjes eerst leren hoe ze met zo'n huisdier om moeten gaan.

De minister hoopt dat er hierdoor minder ongelukken zijn met honden die iemand bijten. Volgens hem gebeuren er vaak ongelukken, omdat hondenbaasjes niet genoeg weten over de dieren. In zo'n cursus moeten baasjes dan bijvoorbeeld leren herkennen wanneer een hond stress heeft of bang is.

Een verplichte cursus kan ook voorkomen dat iemand de verkeerde hond kiest of er eentje koopt zonder er vooraf goed over na te denken. Sommige rassen hebben veel aandacht nodig. Als een baasje en een hond daarin niet matchen, kan de hond gevaarlijk worden.

Kinderen gebeten

Volgens artsen gebeurt het te vaak dat kinderen worden gebeten door een hond en daardoor gewond raken. Regelmatig opereren ze kinderen in het ziekenhuis die zijn aangevallen door een hond. De meeste politici willen dat agressieve honden niet meer als huisdier mogen worden gehouden.

Het plan voor een verplichte honden-cursus is nog niet helemaal af. De minister gaat het nog verder uitwerken. Wat vind jij van het idee? We hebben er een stelling over!

Een verplichte cursus voor hondenbaasjes is een goed idee.

10.804 stemmen

Deze stelling is gesloten

64% 6.912 stemmen

36% 3.892 stemmen