Deze vijf dingen veranderen voor jou vanaf 1 januari

Deze vijf dingen veranderen voor jou vanaf 1 januari

Als er een nieuw jaar begint, veranderen er meestal ook wat dingen. Dat komt omdat de regering allerlei wetten en regels heeft bedacht, die op de eerste dag van het jaar ingaan.

Er gaan best een hoop nieuwe dingen in vanaf 1 januari, maar wij hebben de vijf belangrijkste veranderingen voor kinderen op een rij gezet.

1. Telefoonverbod in de klas

Nog even een appje sturen voordat de les begint. Vanaf nu is dat niet meer mogelijk. Mobieltjes zijn namelijk in de klas verboden. Ze zouden namelijk voor te veel afleiding zorgen.

Vanaf 1 januari is het een officiële regel op de middelbare school. Op de basisschool gaat de regel pas na de zomervakantie in. Of leerlingen in de pauze wel op hun telefoon mogen, mag een school zelf bepalen.

Eerder maakten we een video over een school in Den Bosch, daar zijn leerlingen al gewend aan het telefoonverbod. En dat heeft best wat voordelen:

2. Frisdrank en sapjes duurder

Hou je van frisdrank en sapjes? Lees dan goed mee. De dranken zijn allemaal iets duurder geworden vanaf 1 januari. Voor een blikje frisdrank betaal je nu 25 cent meer. Het kabinet hoopt dat mensen daardoor vaker kiezen voor gezondere dranken, met minder suiker bijvoorbeeld. Flesjes water, die zijn juist weer iets goedkoper geworden.

3. Twee achternamen

Grote kans dat jij maar één achternaam hebt van één van je ouders. Maar vanaf nu mogen ouders ook twee achternamen geven aan hun kinderen. Daar zijn wel regels aan verbonden:

- De achternaam mag maximaal uit twee namen bestaan

- Er mag geen koppelteken (-) tussen de namen instaan

- Geadopteerde kinderen kunnen kiezen of ze een combinatie willen van de achternaam van hun geboorte-ouders en de namen van de adoptieouders

Het is voor ouders niet verplicht om twee achternamen te geven.

4. Geen vapes met smaakjes

Vapen als je nog geen 18 bent, dat is verboden. Maar uit onderzoek blijkt dat veel kinderen en jongeren vapen. Om de elektronische sigaretten minder aantrekkelijk te maken mogen er geen vapes met smaakjes worden verkocht. Smaken zoals aardbei, chocolade en watermeloen kan je dus niet meer kopen. Sigarettensmaak mag nog wel.

5. Meer Nederlandse films

En dan nog leuk nieuws voor filmliefhebbers! Grote streamingsdiensten als Netflix, Disney+ en Amazon Prime moeten van de regering meer geld steken in Nederlandse films en series. Dat betekent misschien wel dat 2024 een goed filmjaar wordt!