Wat moet je doen als je door het ijs zakt?

Wat moet je doen als je door het ijs zakt?

Kunnen we komende week schaatsen op natuur-ijs? Als het ijs 5 centimeter dik is, dan kan de schaatspret losbarsten. Maar, het is dan altijd goed om voorbereid het ijs op te gaan.

Want, wat moet je dan als je tijdens het schaatsen toch door het ijs zakt? De reddingsbrigade geeft de volgende tips:

1. Zwem zo diep mogelijk

Het is goed om te weten dat maar heel weinig kinderen onder het ijs terechtkomen. Als je toch door het ijs zakt, vindt je vaak gemakkelijk het gat weer terug. Dat gat wordt ook wel het wak genoemd.

Als je het wak niet kan vinden, zwem dan zo diep mogelijk naar beneden. Dat klinkt gek, maar dat doe je omdat je dan naar boven kan kijken. Je kan het wak weer vinden door naar de kleur van het ijs te kijken.

2. Zoek het wak: kijk naar de kleur van het ijs

Als je dieper onder water bent, moet je omhoog kijken naar de kleur van het ijs. Je wilt dan zwemmen naar de plek waar de kleur anders is dan de rest.

Bijvoorbeeld: als het grootste gedeelte donker is en je ziet ergens een lichte vlek, zwem dan naar de lichte vlek. Als het grootste gedeelte licht is en je ziet een donkere vlek, zwem dan naar de donkere vlek. Grote kans dat dat het wak is waar je weer naar boven kan.

3. IJs afbreken

Als je bij het wak bent aangekomen, breek dan het ijs om je heen af. Stop als je bij dik ijs bent aangekomen. Probeer hier zelf of met hulp van anderen uit het wak te komen.

Je kan ook door het ijs zakken, maar niet onder het ijs terechtkomen. Dan zwem je dus in het wak. En begin je dus als eerst met het ijs afbreken.

4. Raak niet in paniek

Het is schrikken als je door het ijs zakt, maar probeer rustig te blijven. Als je in paniek raakt, kan je minder goed nadenken over wat je moet doen om weer aan de kant te komen.

5. Maak je zo klein mogelijk

Als je door het ijs zakt, kom in je superkoud water terecht. Je lichaam schrikt daar van, maar je moet proberen zo rustig mogelijk te blijven ademen. Je wilt ook zo warm mogelijk blijven.

Dat doe je door je klein te maken. Dat doe je door knieën op te trekken. En probeer altijd je oren en hoofd boven water te houden.

6. Op je rug liggen

Als je op het ijs bent gekomen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk naar de kant. Maar dat moet je niet schaatsend doen.

Het veiligste is om op je rug te gaan liggen. En om op deze manier naar de kant te rollen. Je verdeelt je gewicht namelijk zo over het ijs, waardoor je niet zo snel weer door het ijs kan zakken.

Dit waren de tips als je door het ijs zakt. Maar wat als jij niet, maar iemand anders door het ijs zakt? Dan wil je helpen. En dat doe je zo:

1. Bel 112

Bel met het alarmnummer, zodat politie, brandweer en de ambulance-medewerkers kunnen helpen.

2. Help slachtoffer uit het water

Zoek naar iets langs waarmee je het slachtoffer uit het wak kan trekken. Bijvoorbeeld een lange stevige tak. Of een jas.

Het kan namelijk gevaarlijk zijn om dichtbij het wak te komen. De kans bestaat dat je zelf door het ijs zakt.