Gelukt! Japan landt wagentje op de maan

Het is Japan gelukt om een maanlander met een wagentje op de maan te laten landen. Japan is daarmee het vijfde land dat op de maan landt.

Het is alleen nog wel onduidelijk of het wagentje nog heel is. Het zou kunnen dat het ding stuk is gegaan tijdens de landing.

Onderzoek

De raket met de maanlander werd in september gelanceerd. Het is de eerste missie van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA naar het oppervlak van de maan.

Het maanwagentje heeft een telescoop aan boord. Die gaat onderzoek doen naar het ontstaan van het universum. En het wagentje gaat het maanoppervlak verkennen.

Astronaut Buzz Aldrin tijdens de Apollo 11-missie.

De Verenigde Staten

Het eerste land ooit dat een mens op de maan kreeg was de Verenigde Staten. Die astronauten waren Neil Armstrong en Buzz Aldrin. Toen Armstrongs voet het oppervlak van de maan raakte, zei hij deze wereldberoemde woorden:

Het is een kleine stap voor een mens, maar een grote stap voor de mensheid.
Neil Armstrong, astronaut

Sovjet-Unie

Toch was de VS niet het eerste land dat naar de maan ging. In 1959 lukte het de Sovjet-Unie om een onbemand ruimtevoertuig op de maan te laten landen. De Sovjet-Unie bestaat nu trouwens niet meer. Het was een groot land dat bestond uit Rusland, Oekraïne en andere landen in Oost-Europa en Azië.

Deze rover was van de Sovjet-Unie en reed in 1970 meer dan tien maanden op de maan rond.

China

In 2013 lukte het ook China om voor het eerst een onbemande robot op de maan te krijgen. In 2030 wil het land proberen om mensen naar de maan te sturen.

Zo zag de Chinese maanrover uit 2013 er ongeveer uit.

India

En vorig jaar werd ook India een 'maanland'. Het Indiase maanwagentje ging op zoek naar water op de zuidpool van de maan.

Dit is de maanrover van India.

Steeds meer landen willen dus naar de maan toe. En het gaat er ook regelmatig over in het nieuws. Wat willen al die landen op de maan doen? Bart en Pien zochten het uit en maakten er een podcast over. Die kun je hieronder vinden.

Nog één ding: een Amerikaanse maanlander die onderweg was, gaat sowieso niet landen op de maan. Het ruimtevaartuig lekte brandstof en is verbrand in de atmosfeer. Dat is de laag lucht om de aarde heen. Er waren gelukkig geen astronauten aan boord.

Welk land is nog NOOIT op de maan geweest?