Wow! Wetenschappers nu zeker: 'Er was ooit water op Mars'

Ruimterobot Perseverance is iets unieks te weten gekomen: er was ooit een meer op de planeet Mars. De Mars-rover kan onder de grond kijken en zag daar een bepaald soort gesteente dat bewijst dat er ooit water was op de planeet.

Dat was wel miljarden jaren geleden. Nu is Mars een koude, dorre, levenloze planeet. Maar in ieder geval weten wetenschappers nu wat ze al lang dachten: de planeet Mars is ooit warm, nat en mogelijk bewoonbaar geweest voor mensen.

Deze route legde het wagentje af door de Jezero-krater

In 2022 heeft het wagentje foto's gemaakt toen die over de bodem van de krater reed. Dat gebied lijkt vanuit de ruimte gezien op opgedroogde rivierbodems zoals die er op aarde zijn.

En het kan dus tot 20 meter diep onder de grond kijken wat er allemaal voor materialen in de bodem zitten. En ergens in een ondergrondse laag vonden wetenschappers het bewijs dat er ooit water stroomde.

Dit is de zijkant van de Jezero-krater. Hij heeft deze vorm gekregen doordat er water stroomde.

Wetenschappers zijn al jaren op zoek naar of er leven mogelijk is of is geweest op Mars. Water is daar een voorwaarde voor.

Er zijn de afgelopen jaren meerdere bewijzen ontdekt voor de aanwezigheid van water op de planeet. Een andere robot zag rimpelingen in de grond. Die moeten volgens de wetenschappers zijn ontstaan door golven van water

Dit golvende landschap is voor wetenschappers bewijs dat er ooit water stroomde op Mars.

Wat hebben wetenschappers ontdekt op Mars?