Weinig info over allergieën in restaurants: 'Kan overlijden'
De helft van de restaurants en bakkerijen geeft niet genoeg informatie over wat er in hun eten zit. Het gaat dan om dingen waar mensen allergisch voor kunnen zijn, zoals melk, gluten of noten.
Half miljoen
Een half miljoen mensen in Nederland heeft een voedsel-allergie. Het is voor hen belangrijk te weten wat er in hun eten zit. Als ze toch iets eten waar ze allergisch voor zijn, kunnen ze bijvoorbeeld buikpijn krijgen.
Maar er zijn ook ergere allergische reacties. Sommige mensen moeten naar het ziekenhuis als ze iets eten waar ze allergisch voor zijn.
'Als het misgaat'
Ook voor de 14-jarige Viggo kan het gevaarlijk zijn om in een restaurant te eten. Hij is namelijk erg allergisch voor noten en ei.
Restaurants moeten op hun menukaart zetten in welke gerechten stoffen zitten waar mensen allergisch voor kunnen zijn. En bij bakkerijen moeten bijvoorbeeld bordjes staan met die informatie. Viggo merkt dat het vaak niet gebeurt.
Een speciale voedsel-inspectie houdt dat in de gaten. Maar zij zien dat de helft van de restaurants dat niet doet. De inspectie kan die restaurants een boete geven.
Heb jij een allergie?
10.666 stemmen
Deze stelling is gesloten
35% 3.726 stemmen
65% 6.940 stemmen