Onderzoek: 'Mensen gebruikten vroeger poep voor kampvuur'

Even een fikkie stoken met poep. Het klinkt misschien gek, maar volgens onderzoekers gebeurde dat duizenden jaren geleden wel. In de steentijd zou mest zijn gebruikt om vuur te maken.

Archeologen deden de ontdekking in een grot in Griekenland. In die grot werden as en resten gevonden van eeuwenoude verbrande spullen. En in die resten zat geen hout. De onderzoekers vonden sporen van gras, riet en zaden. Ze kwamen er daardoor achter dat poep als brandstof werd gebruikt.

Poep van dieren

De vraag die veel wetenschappers bezighoudt, is hoe de mens de ijstijd heeft kunnen overleven. In die tijd was het extreem koud. Ze denken dat de mens zich heeft aangepast aan zijn omgeving. Dan zou het gebruik van poep voor vuur een slim idee kunnen zijn om warm te kunnen blijven.

De onderzoekers denken niet dat het poep van mensen is, maar van dieren. Ze gaan ervan uit dat mensen de poep verzamelden om het later te gebruiken.

Het verbranden van poep gebeurt trouwens nog steeds. Ook nu gebruiken mensen in India poep als brandstof als er niet genoeg hout is.

Hoe maakten mensen duizenden jaren geleden vuur?