Onderzoek: hierdoor raken mensen afgeleid in het verkeer

Waardoor raken veel mensen afgeleid in het verkeer?

Onderzoek: hierdoor raken mensen afgeleid in het verkeer

Appen, bellen of zelfs gamen achter het stuur. Een nieuw onderzoek laat zien dat steeds meer volwassenen hun mobiel gebruiken in het verkeer.

Terwijl het niet mag. Je kan er zelfs een hoge boete voor krijgen. Toch gebruiken ook kinderen in Den Haag hun telefoon wel eens.

Als je telefoon aan is, dan komen er veel appjes binnen. En als dat de hele tijd pingt, dan heb je ook de neiging om ernaar te kijken.
Aba

Toch vonden de meeste mensen het volgens het onderzoek geen probleem om hun telefoon te gebruiken in het verkeer.

Bijna driekwart van de volwassenen bleek vorig jaar op zijn mobiel in het verkeer te hebben gezeten. En acht van de tien jongeren zat wel eens op hun telefoon tijdens het fietsen.

Hoge boete

Sinds 2019 is het verboden om een telefoon vast te houden op de fiets. Eerst kreeg je een boete van 95 euro, maar nu is dat 160 euro.

En als volwassenen tijdens het rijden in de auto op hun telefoon zitten is dat nog veel meer: een boete kost 420 euro. Toch helpt het allemaal niet, ziet onderzoeker Celina Mons.

De meeste mensen vinden het eigenlijk niet zo gevaarlijk om hun mobiele telefoon te gebruiken in het verkeer. Omdat ze vinden dat zij het wel veilig kunnen doen.
Celina Mons, verkeers-onderzoeker

Verkeers-deskundigen balen dat mensen het niet zo serieus nemen met telefoons in het verkeer. Er gebeuren namelijk veel ongelukken doordat mensen niet opletten.