De NAVO is 75 jaar! Maar wat is het eigenlijk?

De NAVO is 75 jaar! Maar wat is het eigenlijk?

Het gaat er de laatste tijd veel over in het nieuws: de NAVO. Dat is een groep landen waarvan de legers veel met elkaar samenwerken. In Brussel wordt vandaag een feestje gevierd, want de NAVO bestaat precies 75 jaar.

Nederland zit ook bij die groep. Dat betekent dat Nederlandse militairen ingezet kunnen worden om andere landen te helpen. Of andersom, zoals in 1953. Toen kreeg Nederland bijvoorbeeld hulp tijdens de Watersnoodramp.

Dat landen elkaar helpen klinkt heel mooi. Maar toch zijn er ook wel wat problemen binnen de NAVO. Zo hadden alle landen afgesproken dat ze genoeg geld zouden uitgeven aan hun leger. Maar niet alle landen doen dat, terwijl ze dat wel hadden beloofd.

Het belangrijkste land van de NAVO - de Verenigde Staten - is daar boos over. Sommige Amerikaanse politici willen zelfs uit de NAVO stappen.

Dat zou slecht nieuws zijn. Want Amerika heeft het sterkste leger van alle NAVO-landen. Andere landen proberen Amerika dus te overtuigen om, wat er ook gebeurt, bij de NAVO te blijven.
Kysia Hekster, werkt voor het Jeugdjournaal in Brussel