Madelief heeft autisme en vertelt hoe dat is

Madelief heeft autisme en vertelt hoe dat is

Hoe is het om autisme te hebben? De 12-jarige Madelief weet het. Zij gaat sinds anderhalf jaar niet meer naar school, omdat het voor haar te lastig was.

Ze gaat nu wel naar een speciale plek die fijner is voor mensen met autisme: Digibende. Daar zijn minder kinderen, minder geluid en andere dingen die je kunt doen.

Hier voel ik me heel erg rustig eigenlijk. In de ochtend staat er een rustig muziekje op in de kantine en dan kan ik ergens gaan zitten en dat zorgt voor rust in je hoofd.
Madelief

Voordat ze naar Digibende ging, ging Madelief heel lang nergens heen. Zelfs niet naar school. Dat was te druk voor haar. Ze had daardoor last van stress en haar hoofd zat vol.

In Nederland zijn er ongeveer 30.000 kinderen die een vorm van autisme hebben. Ze kunnen sommige dingen juist heel goed, maar vinden het bijvoorbeeld moeilijker om met andere mensen om te gaan of in drukke ruimtes te zijn. Daar kunnen ze last van hebben.

Mensen met autisme hebben vaker een andere bedrading in hun brein dan mensen zonder autisme. Dus eigenlijk denk je net iets anders dan mensen zonder autisme.
Daan Verkooijen, Digibende

Het is deze week, de week van het autisme. Dat betekent dat er wereldwijd extra aandacht is voor mensen met autisme. Speciaal daarom legt Madelief in de video uit hoe haar leven is is als kind met autisme.