Iran valt Israël aan met honderden raketten en drones

Iran valt Israël aan met honderden raketten en drones

Iran heeft vannacht Israël met honderden drones en raketten aangevallen. De meeste raketten zijn onderschept door het luchtafweer-systeem van Israël. Dat systeem is ervoor gemaakt om vijandige raketten op te sporen en te vernietigen.

Daardoor is er niet veel schade in het land. Ook zijn er geen doden gevallen. Wel is een 7-jarig meisje zwaargewond geraakt.

Op het kaartje hieronder zie je waar Iran en Israël liggen:

Iran, Israël en de tussenliggende landen

Waarom doet Iran dit?

De landen zijn al tientallen jaren bepaald geen vrienden. Maar sinds de oorlog in Gaza en Israël is de relatie alleen maar slechter geworden. Dat komt omdat Iran de groep Hamas steunt. Die groep vecht tegen Israël in Gaza.

Het gaat dus al een tijdje niet zo goed tussen de landen. En dat werd op 1 april alleen maar erger. Toen werd een belangrijk gebouw van Iran gebombardeerd door Israël. Dat gebouw stond in Syrië (om het nog wat ingewikkelder te maken). Maar er werkten een boel Iraanse burgers en er waren belangrijke generaals op bezoek.

Die Iraanse generaals waren betrokken bij de aanval van Hamas op Israël in oktober. Ze hebben Hamas dus geholpen. En daar is Israël natuurlijk boos over. Bij dat bombardement in Syrië werd het hele gebouw verwoest. En er vielen doden, onder wie meerdere generaals.

Iran zegt nu dat ze wraak wilden nemen op dit bombardement en dat ze daarom afgelopen nacht Israël hebben aangevallen.

Komen er nog meer aanvallen?

De aanvallen van Iran zijn inmiddels gestopt. Het land zegt ook dat het hierbij blijft, zolang Israël niet Iran aanvalt.

Maar het is niet zeker of het Israëlische leger hiernaar gaat luisteren. Zij hebben al aangekondigd dat ze klaar staan voor een tegen-aanval.

Heb jij vragen over dit nieuws? Laat het even weten in de reacties. Dan proberen we zoveel mogelijk te beantwoorden.