Nieuwswekker: Natuur als muzikant + Mega-slang

Goedemorgen! Heb je goed geslapen? Je dag begint in ieder geval goed met deze Nieuwswekker!

Het weer

Hopelijk zit er een capuchon op je jas of heb je een paraplu als je naar buiten gaat. Het gaat namelijk regenen. Er is ook kans op onweer.

Dit heb je misschien gemist:

- Op 4 mei zijn er tijdens de Dodenherdenking een stuk minder mensen op de Dam in Amsterdam. Er zijn maar 10.000 mensen welkom, ongeveer de helft van hoeveel er normaal bij zijn. Ook wordt al het publiek gefouilleerd. Dat betekent dat de politie kleding en tassen van mensen gaat controleren.

Dit doen ze, omdat de burgemeester van Amsterdam bang is dat mensen de 2 minuten stilte gaan verstoren. Bijvoorbeeld door protesten.

- Vroeger leefde er waarschijnlijk een slang die langer was dan een bus en 1000 kilo woog. Van het dier zijn resten gevonden in India. De mega-slang leefde 47 miljoen jaar geleden en heeft de naam Vasuki indicus gekregen.

- Qué? Winkel Zeeman heeft in Den Haag reclamefolders laten bezorgen, die eigenlijk voor Spanje bedoeld waren. De tekst was dus ook in het Spaans. Volgens het bedrijf zijn de folders per ongeluk verwisseld.

Dit is vandaag in het nieuws:

- Soms luister je een liedje waar natuurgeluiden in zitten. Bijvoorbeeld fluitende vogels, tjirpende krekels of geluiden uit de jungle. Vanaf nu kan de natuur net als de zangers en muzikanten betaald worden voor de muziek.

De muzikanten kunnen 'natuur' als meewerkende artiest aanvinken. Een deel van de opbrengsten van de muziek gaat dan naar goede doelen die zich met natuurbescherming bezighouden.

Welk dierengeluid zou jij in een liedje willen horen?

Deze stelling is gesloten

Laat ons weten wat je denkt!

- Vanaf vandaag mag er geen gas meer uit de grond gehaald worden in Groningen. Dat hebben politici eerder deze week afgesproken. Vanavond hoor je in het Jeugdjournaal wat kinderen er van vinden.

- Veel kinderen hebben er helaas last van: pesten. Er is een kans dat het er vandaag bij jou in de klas ook over gaat. Het is namelijk de Dag tegen Pesten. Tijdens deze landelijke dag hopen de bedenkers dat er op scholen meer over wordt gepraat.

En dan nog even dit:

Een otter verloor z'n mama en wordt nu opgevoed door een pleegmoeder!

Otter verliest ouders en wordt opgevoed door inval-mama