Vitesse is de pineut: 18 punten straf én gedegradeerd

Het seizoen van voetbalclub Vitesse kon al niet veel slechter. Maar toch is dat gebeurd: de club uit Arnhem krijgt 18 punten aftrek in de ranglijst van de eredivisie. En Vitesse stond al onderaan met 17 punten, dus nu heeft de club -1 punt.

Dat betekent dat het zeker is dat Vitesse uit de eredivisie degradeert en volgend seizoen in de eerste divisie speelt. Vitesse zegt dat de club de straf accepteert.

Dit is een zwarte dag voor iedereen die Vitesse een warm hart toedraagt. Maar het is wel de realiteit.
Edwin Reijntjes, directeur Vitesse

De club deelde ook een bericht op sociale media.

Vitesse

@MijnVitesse

ℹ️ Vitesse krijgt achttien punten in mindering, maar behoudt (voorlopig) haar licentie. Reijntjes: "In de reactie van de Licentiecommissie is duidelijk te lezen dat er vertrouwen is in de nieuwe koers van de club. Daar klampen wij ons aan vast en gaan we volle bak mee door."

19 april 202416:45

Toch had de straf nog veel erger gekund. De club had ook zijn licentie kwijt kunnen raken. Een licentie van de voetbalbond KNVB is nodig om te mogen voetballen op hoog niveau.

Maar die licentie houdt de club dus. De directeur van Vitesse zegt blij te zijn dat de club nog steeds mag voetballen.

Problemen

Vitesse heeft al langer problemen. Er is te weinig geld bij de club. En de eigenaar van Vitesse is een Russische zakenman, die in 2022 weg moest vanwege de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

Daarna kwam er een Amerikaan die de club zou willen kopen. Maar daar was gedoe mee, dus mocht hij de club niet overnemen. Nu zoekt de club naar een nieuwe eigenaar.

Dure spelers

En in de tussentijd moet Vitesse een manier vinden om minder geld uit te geven. Waarschijnlijk gaan veel dure spelers verkocht moeten worden.

Vitesse

Vitesse speelt sinds 1989 in de eredivisie, 35 jaar achter elkaar dus. Daarvoor voetbalde de club uit Arnhem negen jaar in de eerste divisie. En daar komen ze nu dus ook weer terecht.