Makers van Fortnite krijgen boete van 1,1 miljoen euro

Makers van Fortnite krijgen boete van 1,1 miljoen euro

De makers van de populaire game Fortnite hebben een boete gekregen van 1,1 miljoen euro. Ze hebben kinderen onder druk gezet om aankopen te doen in het spel. En dat mag niet.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de boete gegeven. Dat is een Nederlandse organisatie die in de gaten houdt of bedrijven zich aan de regels houden.

Reclames en aftelklokken

Fortnite is gratis, maar kinderen kunnen wel extra spullen kopen om het spel leuker te maken. Dat moet dan met echt geld. Kinderen kregen volgens de ACM reclames om dit soort aankopen te doen. Er stond dan bijvoorbeeld 'get it now' of 'buy now' (koop dit nu).

Ook gebruikte de game aftelklokken wanneer je iets wilde kopen. Hierdoor kregen kinderen het gevoel dat ze snel moesten afrekenen, omdat ze anders de aanbieding mis zouden lopen.

Aanpassen

Naast de boete wil de ACM ook dat de game-makers de game aanpassen. Dit heeft Fortnite al deels gedaan. Zo zijn de aftelklokken verwijderd.

Maar toch zijn ze het niet eens met de boete en de maatregelen die ze nog moeten nemen. En daarom gaan ze naar de rechter.

Welke game heeft een boete van ruim 1 miljoen euro gekregen?