Waarom duurde het zo lang voordat er een nieuwe regering kwam?

Partijleiders eens over nieuwe regering: Waarom duurde het zo lang?

Groot nieuws uit Den Haag. De vier politieke partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn het eens over een nieuwe regering. De partijen waren al een half jaar aan het onderhandelen, maar ze kwamen er telkens maar niet uit.

Maar nu na 175 dagen dus wel. Samen hebben ze plannen gemaakt voor de toekomst van Nederland. Een voorlopig regeerakkoord heet dat.

Ik ben nog steeds best wel vermoeid na alles, maar ik ben zeer enthousiast over de voortgang die we nu maken.
Pieter Omtzigt, partijleider NSC

Wat die plannen en afspraken precies zijn, is nog niet bekend. De partijleiders gaan dat nu eerst bespreken met de andere politici van hun partij. Zij moeten de plannen goedkeuren. Pas dan is het regeerakkoord zeker.

Minister-president?

De volgende stap is dan het zoeken naar ministers voor de nieuwe regering, zoals de minister-president en de minister van Onderwijs. Wie de nieuwe premier wordt is nog niet duidelijk.

Journalisten denken dat het Ronald Plasterk kan zijn. Hij werkte jarenlang in de politiek en was bijvoorbeeld minister van onderwijs. Of dat ook echt zo is, blijft nog even spannend. Dat zullen de partijleiders op een later moment bekendmaken.

Het duurde vanaf de verkiezingen dus 175 dagen tot de partijen het met elkaar eens werden om samen te gaan werken. Waarom heeft dat zo lang geduurd? In de video hoor je er meer over.