Ruimte-telescoop ziet oudste sterrenstelsel ooit
Wetenschappers hebben het oudste sterrenstelsel ooit ontdekt. Het licht dat het sterrenstelsel uitstraalde is 13,5 miljard jaar onderweg geweest naar de aarde. Zo oud is het sterrenstelsel dus, denken ze.
Het sterrenstelsel ontstond ongeveer 290 miljoen jaar na de oerknal. De oerknal is hoe wetenschappers het moment noemen waarop het heelal ooit is begonnen, 13,8 miljard jaar geleden. Het ontstaan van het universum dus.
James Webb-telescoop
Je wordt er misschien wel duizelig van, als je bedenkt dat een lichtstraal 13,5 miljard jaar heeft gedaan om in de buurt van de aarde te komen.
De James Webb-ruimtetelescoop heeft de lichtstraal gezien. Die telescoop kan veel verder de ruimte in kijken dan andere telescopen.
De afgelopen twee jaar gebruikten wetenschappers de Webb-telescoop om het ontstaan van sterrenstelsels te onderzoeken. Ze wilden weten wat er gebeurde in de eerste periode sinds het universum bestaat.
En zo ontdekten ze dus ook het oudste sterrenstelsel.
JADES-GS-z14-0
Dat sterrenstelsel heet JADES-GS-z14-0. Het is honderden miljoenen keren zo zwaar als onze zon. En het duurde dus minder dan 300 miljoen jaar voor de natuur het af had.