Nieuwswekker: Feest bij Oranje + Verdriet bij Frenkie de Jong

Goedemorgen strijders! We hopen dat je weer helemaal klaar zit om een Nieuwswekker te lezen, want hier komt 'ie aan! Eerst nog even kort het weer: er zijn opnieuw buien, met kans op hagel en onweer. Tussendoor schijnt de zon.

Het weer van dinsdag 11 juni.

Dit heb je misschien gemist:

- Het Nederlands elftal heeft de laatste wedstrijd voor het EK gewonnen. Het werd 4-0 tegen IJsland. Xavi Simons maakte zijn eerste doelpunt voor Oranje. Zondag spelen de mannen hun eerste EK-wedstrijd, tegen Polen.

Bekijk hier een samenvatting van de wedstrijd tegen IJsland:

Bekijk hier de samenvatting van Nederland-IJsland (4-0)

- Nog meer voetbalnieuws: Frenkie de Jong komt niet in actie op het EK. De middenvelder is niet op tijd fit vanwege een enkelblessure. De Jong zegt op Instagram dat hij "verdrietig en teleurgesteld is" en dat hij er alles aan heeft gedaan.

- Op meerdere plekken in Nederland heeft harde wind voor schade gezorgd. In Rotterdam reden twee metro's tegen omgevallen bomen. De metro's raakten zwaar beschadigd, maar er raakte niemand gewond. Ook op andere plekken waren er problemen op het spoor.

- De haven bij de ingestorte brug in de Amerikaanse stad Baltimore is weer helemaal open voor schepen. Eind maart stortte de brug in nadat er een een groot vrachtschip op was gebotst. Sindsdien lagen er enorme wrakstukken in het water. Het was een ingewikkelde klus om die op te ruimen, maar dat is nu dus gelukt.

We maakten eerder deze video over het brug-ongeluk:

Grote brug in Amerika ingestort door botsing met schip

Dit is vandaag in het nieuws:

- Voor het eerst is er een Internationale Dag voor het Spelen. Op deze dag wordt stilgestaan ieder kind moet kunnen spelen, want dat is hartstikke leuk en goed voor kinderen.

- Olifanten roepen elkaar met geluiden die lijken op namen. Dat hebben wetenschappers ontdekt. Dat betekent dat ze elkaar aanspreken net zoals mensen elkaar bij hun naam noemen. Hoe de onderzoekers daar achter zijn gekomen? Dat zie je vanavond in de uitzending!

Het is belangrijk om dieren te begrijpen.

9.800 stemmen

Laat ons weten wat je denkt!

En dan nog even dit...

De langste brug van de wereld is gebouwd in China. Hij is meer dan 10 kilometer lang en heeft twee verdiepingen. Daar heb je heel wat staal en kabels voor nodig!

Wow! Dit is de langste brug van de wereld